Plantenfysiologie en bemesting

Duur:                   5 dagdelen

Locatie:               In overleg

Contact:              Robert 06 131 777 98

Kosten:                € 1.350 excl. 21% btw.

Startdatum:       Op aanvraag

Informatie:        Tijdens deze basiscursus leer je alle onderdelen en de functies van de wortel, blad, stengel, bloem, zaad en vrucht kennen. Daarnaast behandelen we hoe je alle groeifactoren van de plant kunt beïnvloeden. Zo bespreken we onder andere licht, temperatuur, CO2, water en zuurstof. Natuurlijk gaan we ook in op de (inhoud van) substraten, grond, mineralen en sensoren.

Programma

Dagdeel 1 Vegetatieve organen en soorten meststoffen

De start van de cursus zal gaan over de eerste drie organen van de plant. We gaan in op onderdelen en functies van de wortel, stengel en het blad. Ook bekijken we plagen en aantastingen van deze organen.

In het tweede gedeelte zullen we ingaan op de soorten meststoffen welke er in de sector worden gebruikt. We bespreken de hoofdelementen en hun functie. De opneembaarheid van de meststoffen door de planten zullen we ook behandelen.

Dagdeel 2 Generatieve organen en functies van meststoffen

In deel twee zullen we de overige onderdelen van de plant behandelen; bloem, zaad en vrucht. De ontwikkeling, bestuiving, bevruchting en verspreiding zullen uitgebreid aan bod komen.

Na de pauze gaan we verder met het onderwerp bemesting. We gaan dieper in op de soorten meststoffen en hun functie en we bespreken de wet van het minimum.

Dagdeel 3 Fotosynthese en pH &EC

We beginnen met het begrip fotosynthese, wat is het precies en hoe werkt het? Welke groeifactoren hebben invloed op de fotosynthese en hoe kunnen wij deze beïnvloeden?

Bij het onderwerp bemesting behandelen we de pH en EC. Wat is het precies en hoe kunnen we dit meten en beïnvloeden? Je leert het in dit dagdeel.

Dagdeel 4 Water en overmaats- en gebrek verschijnselen meststoffen

Water is een heel belangrijk onderdeel van de teelt. Het is overal beschikbaar maar welk water kunnen/moeten we gebruiken? Je leert de voor- en nadelen van de verschillende soorten water en de manieren van watergeven.

De overmaats- en gebrek verschijnselen behandelen we aan de hand van praktijkvoorbeelden. Wat zie je aan het gewas al de plant te weinig of te veel meststof heeft gehad?

Dagdeel 5 Sensoren in de praktijk en substraat

Na een terugblik van de cursus over de behandelde onderwerpen gaan we in de praktijk aan de slag met de verschillende sensoren.

Bij het onderdeel bemesting behandelen we vandaag de verschillende soorten grond die in Nederland voorkomen. Hoe herken je deze en hoe moet je ze bewerken? De verschillende soorten substraat en zijn eigenschapen is het laatste onderdeel van deze basiscursus.

Afsluiting d.m.v. schriftelijke toets

Aanmelden

Aanmelden of meer informatie ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op.