Basis plantenteelt

Duur:                    4 dagdelen

Locatie:               In overleg

Contact:              Robert 06 131 777 98

Kosten:                € 1.100,- excl. 21% btw.

Startdatum:       Op aanvraag

Informatie:        Tijdens deze cursus krijg je de basis van de plantenteelt uitgelegd. Kom je net van het VMBO of van de HAVO en ga je beginnen met het MBO-plantenteelt of wil je gewoon meer weten van het kweken van planten, dan is deze opleiding echt iets voor jou! In de theorie en in de praktijk behandelen we de vermeerdering van planten, de zin en onzin van bemesten en de verschillende functies van de plantorganen.

Programma

Dagdeel 1 Groepen planten & de onderdelen van de plant

De start van de cursus is met het behandelen van de verschillende groepen planten. Ook het nut van plantennamen wordt in dit gedeelte uitgelegd.

In het tweede gedeelte zullen we ingaan op de onderdelen van de plant. Je leert hier ook wat er allemaal nodig is om een plant goed te kunnen laten groeien. Daarnaast behandelen we de ziekten en aantastingen. Als plantenteler moet je weten hoe je een ziekte of plaag kunt bestrijden. dat kan op verschillende manieren, namelijk mechanisch, chemisch, biologisch of geïntegreerd.

Dagdeel 2 Geslachtelijke en ongeslachtelijke vermeerdering

Hoe geslachtelijke en ongeslachtelijke vermeerdering van planten in z’n werk gaat, leer je in dit dagdeel. In het tweede gedeelte van dit dagdeel gaan we verschillende manieren van ongeslachtelijke vermeerdering van planten in de praktijk leren.

Dagdeel 3 Grondsoorten, soorten bemesting & voedingselementen

In dagdeel 3 leer je welke grondsoorten er in Nederland zijn. Je leert welke eigenschappen de grondsoorten hebben en hoe je deze als plantenteler kunt beïnvloeden. Een plantenteler werkt ook met andere teeltmediums, deze behandelen we ook.

In de ene grondsoort zit meer voeding dan de andere. de boer kan de voedingstoestand beïnvloeden door natuurlijke mest en/of kunstmest toe te dienen. Welke bemestingsmogelijkheden zijn er en wat zijn de voor- en nadelen daarvan.

In de bemesting zitten verschillende elementen. er wordt onderscheid gemaakt tussen hoofd- en spoorelementen. Je leert onder andere de juiste hoeveelheid voeding (bemesting) te bepalen.

Dagdeel 4 pH en EC

Het laatste dagdeel staat in het teken van de zuurgraad (pH) van een grond en de geleidbaarheid van een kunstmestoplossing (EC). Beide zijn van belang bij het beschikbaar komen van de voedingsstoffen in een meststof. Deze onderdelen behandelen we zowel in de theorie als in de praktijk.

Afsluiting d.m.v. schriftelijke toets

Aanmelden

Aanmelden of meer informatie ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op.