De bodem doorgrond

Duur:                    4 dagdelen

Locatie:               In overleg

Contact:              Robert 06 131 777 98

Kosten:                € 1.100,- excl. 21% btw.

Startdatum:       Op aanvraag

Informatie:        Tijdens deze cursus krijg je informatie over de bodemvruchtbaarheid. Dit is een complexe balans tussen chemie, biologie en structuur. We gaan in op de relatie tussen de plant en de bodem en we behandelen de verschillende grondsoorten van Nederland. Daarnaast bespreken we de verschillende voedingselementen welke de planten opnemen om goed te kunnen wortelen, groeien en bloeien.

Programma

Dagdeel 1 De basis voor opbrengst en rendement

De start van de cursus zal gaan over bodemvruchtbaarheid, beter bodembeheer en de geschiedenis van bodemverbetering in Nederland. Ook bekijken en vergelijken we de verschillende agrarische landschappen van Nederland. Wie de eigenschappen van de grondsoorten kent, snapt dat bodembeheer overal anders is.

Dagdeel 2 Bodemstructuur

Als je de bodem met een huis vergelijkt, is de grondsoort het bouwmateriaal en de bodemstructuur  de constructie van het huis. De bodemstructuur moet je zien als de onderlinge binding en  rangschikking van de bodemdeeltjes. Erg belangrijk dus om te weten hoe dit allemaal werkt!

Dagdeel 3 Supermarkt met voedingsstoffen

De meeste planten ontkiemen, groeien en leven op één plaats: daar waar ze geworteld zijn in de bodem. Die ene plek is tegelijk de supermarkt waar ze inkopen doen en de keukentafel waaraan ze eten. Als er voedingsstoffen  ontbreken, kunnen ze niet in de auto stappen naar een supermarkt in een dorp  verderop. Dat maakt gewassen afhankelijk van een goede bemestingstoestand  van de bodem op de plaats waar ze wortelen.

Dagdeel 4 Ondergronds vee

Het krioelt van het leven in de bodem. Bij elkaar zit in  de bovenste 10 cm van de grond het gewicht van bijna  58 schapen aan bodemleven, van ééncelligen tot regenwormen. De bacteriën leggen veruit het meeste gewicht in  de schaal. Ze nemen 70% van de kilo’s voor hun rekening.

Net als schapen bemesten de bodembewoners de grond. Dat doen ze door organische stof van afgestorven wortels, gewasresten, mest en compost om te zetten in voedingsstoffen die planten kunnen opnemen. Ook heeft  het bodemleven een positief effect op de structuur van  de bodem.

Afsluiting d.m.v. schriftelijke toets

Aanmelden

Aanmelden of meer informatie ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op.